Logo va Brouwerij 't IJ leverancier. Levert bieren voor onze Amsterdamse Kerstpakketten

Brouwerij ‘t IJ

Brouwerij ‘t IJ brouwt al sinds 1985 eigenzinnig Amsterdams speciaalbier. Muzikant Kasper Peterson richtte het bedrijf op nadat hij kennis maakte met de Belgische bierstijlen. Als lid van de band Drukwerk trad hij geregeld op in België en ontwikkelde hij een bovengemiddelde interesse in het bier van de Zuiderburen. Omdat soortgelijk speciaalbier in Nederland nog nauwelijks gebrouwen werd, besloot hij het zelf te gaan doen. Eerst nog vanuit een kraakpand, maar later in het pand waar de Gemeentelijk Badhuis Funen gevestigd was. De molen die vaak tegenkomt als je naar brouwerij t IJ zoekt hoort niet bij t pand, maar is wel een markant herkenningspunt.
www.brouwerijhetij.nl


De Pindakaaswinkel


Het pindakaas avontuur van Michiel Vos is thuis aan de keukentafel begonnen. Als boerenzoon was Michiel altijd al pindakaas-gek, maar miste hij hierin wel de variatie in smaken. Na enige probeersels is hij een bedrijf gestart in het pand aan de Czaar Peterstraat 169. Door de overweldigende positieve respons die hij hierop ontving, wist Michiel dat hij er goed aan had gedaan. Hij maakt intussen vele variaties waaronder zeezout-karamel, kokos en chili-citroengras (onze persoonlijke favoriet). Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van biologische ingrediënten in zijn pindakazen.
www.depindakaaswinkel.nl


Logo van de brouwerij van Kompaan bier uit Den Haag

Brandt & Levie Worstenmakers


Voor de heren worstenmakers van Brandt & Levie is een droom uitgekomen. Ze werkten voorheen namelijk allen eerst in restaurants  en runden er gezamelijk een cateringbedrijf naast. Bij vooraanstaande charcutiers op Corsica en verschillende Italiaanse slagers hebben de heren een kijkje in de keuken mogen nemen en hun eigen filosofie ontwikkelt met dingen die ze onderweg goed en minder goed zagen gaan. In Nederland werd de aangeleerde Italiaanse techniek in werking gezet, waarbij de heren van Brandt & Levie uitsluitend het beste varkensvlees uit Nederland wilde gebruiken. Tegenwoordig kun je de Brandt & Levie worsten niet meer wegdenken uit het Amsterdamse.
www.brandtenlevie.nl

Kesbeke


Al in 1948 is Kesbeke met het inleggen van tafelzuren, zoals augurken en uien, begonnen. Aan het Waterlooplein in een kleine kelder werden de eerste augurken, uien  gewassen, gepekeld en in glazen potten gestopt. Sinds 1999 wordt het familiebedrijf door Oos geleid, de derde generatie Kesbeke alweer. De producten worden allemaal nog met hand bewerkt, ingelegd en in potten gedaan, waardoor de producten ook nog eens een heel eerlijk karakter hebben. Meer op:
www.kesbeke.nl


Gebrouwen door Vrouwen

Sinds 2013 brouwen de Amsterdamse zussen Do en Tessel de Heij gezameijk bieren. De missie is duidelijk: lekker bier brouwen, veel lol hebben en natuurlijk proeven van al dat lekkers. De Amsterdamse horeaca is één van de inspiratie bronnen. De Tricky Tripel is een van de biertjes die ze als eerste ontwikkelt hebben. Ook voor de zussen was het proces er één van vallen en opstaan, maar wie de biertjes proeft kan toch niet anders dan onder de indruk zijn van de bieren.
www.gebrouwendoorvrouwen.nl


Chocolate Makers


Als oud-studiegenoten Rodney en Enver in 2008 besluiten om een chocolade festival te organiseren komen ze tot de verrassende conclusie dat niemand eigenlijk zelf chocolade maakt. Ze wilden namelijk op het festival laten zien hoe chocolade echt wordt gemaakt. Hierop besloten de heren zelf chocolade te gaan maken. En niet zomaar chocolade, maar bijzondere die ook nog eens biologisch is. In alle facetten van het bedrijf wordt zo groen mogelijk gewerkt. In 2011 worden de eerste machines gevonden in Spanje, Italië, India en Amerika, waarna in december van dat jaar de eerste repen een feit zijn. Door de jaren heen wordt er hard gewerkt, cacaobonen geïmporteerd met de Tres Hombres en gebouwd aan de productielijn, waardoor het huidige aanbod chocoladerepen is ontstaan.
www.chocolatemakers.nl


A. van Wees – Destilleerderij De Ooievaar


Aan de driehoekstraat, in het hart van de Jordaan vind je de enig overgebleven, ambachtelijke distilleerderij van Amsterdam. Naast de distilleerderij vind je hier ook een proeflokaal en de winkel. Aan de Herengracht 319 is sinds 1973 ook een proeflokaal geopend, met de naam De Admiraal. Bij A. van Wees wordt zelf de drank gestookt en alles half of geheel handmatig gebotteld.  Meer weten, kijk dan snel op de website van dit traditionele Amsterdamse bedrijf.
www.de-ooievaar.nl


De Amsterdamsche Zeepfabriek


De Amsterdamsche Zeepfabriek produceert uitsluitend zepen van biologische oliën, gemaakt op ambachtelijke wijze met natuurlijke ingrediënten. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de cold process-methode en een eigen, origineel recept. Ze gebruiken voor de zeep enkel biologische oliën/vetten, etherische oliën en kruiden. En, heel belangrijk, er wordt géén palmolie gebruitk. Dat zouden meerdere zeepzieders moeten doen. Meer weten?
www.amsterdamschezeepfabriek.nl


Den Hartog Volkoren


Dat de meel in de eigen maalderij bij Hartog’s Volkoren gemalen wordt is al uniek op zich. En dit gebeurt al sinds 1896.  In April 2016 is daarboven op nog eens de winkel aan de Wibautstraat zodanig uitgebreid dat je daar tegenwoordig ook lekker van de zon kan genieten. De huidige eigenaar Fred Tiggelman is blij met de eigen maalderij die zijn bakkerij toch heel speciaal maakt.
www.volkorenbrood.nl


Kaarsenmakerij Colors


Als je de winkel van Colors binnenstapt is meteen duidelijk waarvoor je hier bent. Achter de vrolijk gekleurde winkel ligt kaarsenmakerij van De Regenboog Groep. De kaarsen worden hier gemaakt door mensen met die ergens anders niet makkelijk aan het werk komen. En dat ondersteunen we dan ook graag. Bovendien worden alle kaarsen ook nog eens met de hand gemaakt en ook dat is uniek. Voor bedrijven maakt de kaarsenmakerij vaak bestellingen op maat. Meer weten over de kaarsenmakerij of De Regenboog Groep?
www.deregenbooggroep.nl


De Groene Griffioen


De Familie Griffioen is de trotse eigenaar van de biologische educatie en kaasboerderij net buiten Amsterdam in Weesp. Je vindt hier een kaasmakerij en een boerderijwinkel. De koeien staan verderop in de wei en worden hier twee maal per dag gemolken. Ook het voer is van biologische afkomst. Alles ademt hier eerlijkheid en dat proef je dan ook weer aan de kaas af. Meer info?
www.degroenegriffioen.nl


Jan Gotjé Noten


Al sinds 1948 is Jan Gotjé de noten expert van Amsterdam. De noten worden dagelijks vers gebrand op de Albert Cuypmarkt en in de ambachtelijke branderij. Na de tweede wereldoorlog verkocht de oude Jan Gotjé senior als eerste gebrande noten in Amsterdam. De Albert Cuypmarkt dient niet alleen als verkooppunt, maar is ook vooral een proeflab. Dit komt door de grote verscheidenheid van bezoekers die hier dagelijks rondlopen. Met inmiddels meerdere winkels en zelfs een eigen noten groothandel heeft Gotjé zijn stempel gedrukt in de notenscene.
www.jangotje.nl


Granola for Gangsters


Toen Sarah Napier, eigenaar en self proclaimed original gangster met het idee speelde om de granola, die ze al maakte, te gaan verkopen, wilde ze vooral niet dat het weer zo’n granola in een stoffige bruine zak zou worden. Geen granola voor grannies dus, maar granola for gangsters. Uiteraard met een knipoog. Ook een Yogangster worden, meer weten over de G-unit, of gewoon lezen wat the word on the street is? Kijk op:
www.granolaforgangsters.com


WUUDY


Wuudy is de creatie van architect en illustrator Helen Webster. Voordat ze in 2004 naar Nederland verhuisde, groeide ze op in Yorkshire en studeerde ze aan de Manchester school of Architecture. Met WUUDY produceert ze abstracte, grafische afbeeldingen waarmee de essentie van het onderwerp de focus heeft.
www.wuudy.eu